Spookfactuur Office 365 ontvangen?
Begin 2016 is er veel aandacht besteed aan een spookfactuur van Microsoft Office 365 die per post werd verstuurd. Ook nu krijgen we weer meldingen van een spookfactuur van Office 365. Ondernemers moeten opletten dat ze niet een factuur betalen afkomstig van een bedrijf in Montenegro. Het gaat om een spookfactuur, verzonden door oplichters.
De afzender wekt de indruk dat er nog een bedrag van € 1280,- openstaat. Dit in verband met de aanschaf van een ‘Premium Office 365 Package’. Overigens blijkt dat de oplichters achter dit soort facturen de hoogte van het bedrag vaak wijzigen dus er kan ook een ander getal staan. Om u een indruk te geven hoe een spookfactuur van Office365 eruit ziet, kunt u hier een voorbeeld bekijken.
Belangrijk om te weten: facturen van Microsoft Office 365 worden nooit rechtstreeks per post verstuurd! Wanneer u Microsoft Office 365 licenties via Beerepoot Automatisering afneemt dan ontvangt u hiervoor een factuur via ons en niet direct vanuit Microsoft.
Hoe herkent u een spookfactuur?
Controleer elke binnenkomende factuur en lees altijd de kleine lettertjes. Het kan u honderden zo niet duizenden euro’s besparen. Soms ziet de aanbieding eruit als een factuur, compleet met acceptgiro, maar staat ergens verdekt vermeld dat het om een aanbieding gaat. Meestal is aan het adres van de afzender, aan het incorrecte taalgebruik of aan de link in het bericht wel te zien dat het om oplichting en fraude gaat. De links in het e-mail bericht kunt u controleren door met uw muisaanwijzer op de link te gaan staan, zonder op de link te klikken! Het adres van de link verschijnt dan in beeld. U kunt dan aan het adres zien dat het niets met het bedrijf waarvan de valse nota afkomstig lijkt te zijn, te maken heeft.
Wat moet u doen als u een spookfactuur heeft ontvangen?
Heeft u een spookfactuur ontvangen met op een factuur lijkende aanbieding? Dan hoeft u verder geen actie te ondernemen. Heeft u een andere nepfactuur ontvangen waarvoor u geen opdracht heeft gegeven? Dan kunt u het beste een aangetekende brief sturen. Geef hierin aan dat u voor de opdracht waarvoor geld in rekening wordt gebracht, nooit toestemming heeft gegeven en dat u de opdracht/factuur betwist. En heel belangrijk: betaal niet! Ook al dreigt de andere partij met het inschakelen van een incassobureau. Meldt vervolgens de factuur aan bij Steunpunt Acquisitiefraude via de website http://www.fraudemeldpunt.nl/ en voorkom zo dat andere ondernemers slachtoffer worden.
Wat moet u doen als u een nepfactuur heeft betaalt?
Mocht u per ongeluk toch een nepfactuur hebben betaald, dan kunt u een advocaat in de arm nemen. Het zal echter wel heel moeilijk worden om het bedrag weer terug te vorderen.
Recent nieuws
- Aangepaste openingstijden tijdens de feestdagen
- Voorstellen: Laszlo Vlasblom
- Adobe Flash Player stopt!
- Beerepoot Automatisering en Nexus ICT onder één dak
- Whitepaper: ICT Veiligheid
- ICT is goed geregeld, maar wie controleert dat?
- Houd je computer óók virus vrij
- Twee-staps Authenticatie met Duo Security