Brief ontvangen van de BSA?
U heeft een brief ontvangen van de BSA | The Software Alliance (BSA). Wat betekent dit voor u en wat zijn de aandachtspunten?
- Uw personeel is in staat zelf software te installeren op zijn/haar pc of laptop van de zaak. U heeft geen overzicht wat zij installeren maar u wordt wel verantwoordelijk gehouden voor eventueel oneigenlijk gebruik van de software.
- Wanneer u software aanschaft bent u geen eigenaar van de software maar betaalt u voor het gebruik conform de voorwaarden. Veelal overtreedt u de regels wanneer u de mogelijkheid heeft om thuis te werken, vestigingen in het buitenland heeft of uw bedrijf meerdere inschrijvingen kent bij de Kamer van Koophandel.
- Er ontbreekt een totaal overzicht. U heeft geen inzage in het aantal aangeschafte licenties, bewijzen van aanschaf én de daadwerkelijke aantallen die geïnstalleerd zijn.
- Licentievoorwaarden worden niet opgevolgd. Hierdoor betaalt u netjes voor een licentie maar is het feitelijk weggegooid geld omdat u nog steeds in overtreding bent.
- U bent in de overtuiging dat uw IT dienstverlener uw licenties beheert en de verantwoordelijkheid draagt. Dit is de grootste misvatting; uw IT dienstverlener is adviserend. Een onderneming is zelf verantwoordelijk voor zijn licenties en kan deze verantwoordelijkheid nooit ergens anders onderbrengen!
Bezoek van de BSA
BSA | The Software Alliance (BSA) is wereldwijd actief in het bestrijden van software piraterij in het bedrijfsleven.
Het kan zijn dat de BSA uw bedrijf bezoekt. In de meeste gevallen wordt schriftelijk een bezoek aangekondigd en zal de BSA een controle uitvoeren. U ontvangt naar aanleiding van deze controle terugkoppeling van de BSA met een advies om een aantal licenties aan te vullen.
Wanneer de BSA op basis van gericht vooronderzoek inzage heeft in het feit dat u zich doelbewust schuldig maakt aan software piraterij, dan zal het bezoek van de BSA geen adviserend karakter hebben. Bevindingen worden in dat geval als bewijsvoering overgedragen voor het juridische vervolgproces.
Juridisch
Illegaal gebruik van software is diefstal van intellectueel eigendom en dus strafbaar. Een bedrijf riskeert forse boetes en verantwoordelijken riskeren een strafblad.
Financieel
Boetes en schadeclaims voor illegaal gebruik van software kunnen flink oplopen. Het kost u veel tijd. Daarnaast moeten de vereiste licenties alsnog legaal aangeschaft worden tegen retailprijzen en wordt er een ruime schatting gedaan voor de periode waarin u niet heeft betaald voor de juiste licenties en kunt u dit bedrag ook alsnog voldoen.
Operationeel
Illegale software is “gratis”. En zoals iedere ondernemer weet, bestaat “gratis” niet en moet er ergens een belang aanwezig zijn. In veel gevallen wordt illegale software voorzien van een virus of een zogenaamde Trojan die van binnenuit informatie verzameld en verstuurd. Gebruikersnamen en wachtwoorden, e-mail contacten om te spammen, etc.
Ook vindt op illegale software geen updates en ondersteuningen plaats, wat tot onnodige verstoring zal leiden in uw bedrijfsproces.
Reputatie
Bedrijven riskeren reputatieschade als ze betrapt worden op het gebruik van illegale software: klanten, leveranciers en stakeholders zullen er niet van gecharmeerd zijn als de wet overtreden wordt.
Beerepoot Automatisering kan u helpen!
U kunt geheel vrijblijvend contact met ons opnemen, want voorkomen is beter dan genezen. Wij kunnen u helpen met;
- Het creëren van een overzicht van alle software die in uw omgeving is geïnstalleerd, zodat u dit kunt vergelijken met uw administratie (aankoopbewijzen).
- Informatie betreffende de voorwaarden van de door u aangeschafte software en of deze als zodanig wordt gebruikt.
- Het opstellen van softwarebeleid, waarbij aandacht is voorinstructie voor de eindgebruikers maar ook technische maatregelen kunnen worden genomen om installatie van illegale software te voorkomen.
Recent nieuws
- Aangepaste openingstijden tijdens de feestdagen
- Voorstellen: Laszlo Vlasblom
- Adobe Flash Player stopt!
- Beerepoot Automatisering en Nexus ICT onder één dak
- Whitepaper: ICT Veiligheid
- ICT is goed geregeld, maar wie controleert dat?
- Houd je computer óók virus vrij
- Twee-staps Authenticatie met Duo Security